Home » Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 6 – verschil tussen een advocaat en gestor

Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 6 – verschil tussen een advocaat en gestor

Jullie hebben al eerder kunnen lezen dat een goede advocaat essentieel is als je een woning wilt kopen in Spanje. En net als bij de makelaar moet je een goed gevoel hebben bij hem of haar. Want hij of zij gaat je niet alleen helpen bij de aankoop procedure van je woning maar zij kunnen je ook helpen bij diverse belastingaangiftes en ander papierwerk. Maar je kan voor administratieve handelingen de hulp van een gestor inroepen

Maar wat is het verschil?

De advocaat

Een advocaat geeft je juridisch advies en vaak heeft het kantoor ook mensen in dienst die je kunnen helpen met je belastingpapieren en de wet- en regelgeving in Spanje en/of de provincie waar je woont.

En verder zoekt je advocaat alles uit m.b.t. de aankoop van je woning en ook de benodigde achtergrondinformatie van de woning en de eigenaar. En bij nieuwbouw ook over de bouwmaatschappij.

De gestor

Je kan een gestor het gemakkelijkste vergelijken met een administratie kantoor, zonder dat je juridisch en/of belastingadvies kan krijgen.

Zij kunnen o.a. je NIE nummer aanvragen, of de papieren invullen om Residente te worden. Verder kunnen ze een Spaanse bankrekening openen en een Spaanse auto op naam zetten.

Toen ikzelf (in 2020) mijn nieuwbouw woning opgeleverd kreeg, had ik al 2 jaar lang (de hele periode tijdens de bouw) contact gehad met mijn makelaar en zij was ook aanwezig bij de notaris. Zij had van te voren ook de notariële actie vertaald en gecontroleerd.

Ook moest ik nog een bedrag aan de bouwmaatschappij betalen en dit gaat in Spanje met een cheque. Ik heb het restant bedrag op een derde rekening bij onze advocaat moeten storten en zij heeft het bedrag (als cheque) bij de bank opgehaald en overhandigd aan de notaris.

Ik heb maar op 1 moment een gestor gebruikt en dat was in het kantoor van de notaris, na het ondertekenen van de koopakte. De notaris werkte samen met een vaste gestor en deze gestor heeft de aanvraag voor elektra, water en internetverbinding geregeld. Verder heeft de gestor er ook voor gezorgd dat de woning met de persoonsgegevens bij de gemeente werd geregistreerd.

Dat had ik zelf ook gekund, maar in het kader van ‘gemak’ heb ik dit de gestor laten doen. En dit was een goede zet, want ik had nu binnen 10 dagen water, elektra en internet. Mijn Engelse buren, die het zonde vonden om €350,00 te betalen, hebben ruim 3 weken op elektriciteit en water moeten wachten en hebben daarna alsnog de gestor gevraagd hen te helpen. Ik zeg altijd dat een gestor in feite voor jou in de rij gaat staan; voor zowel bij het gemeentehuis als bij de diverse nutsbedrijven.

Relevante berichten

Leave a Comment