Home » Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 5 – bestaande woning

Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 5 – bestaande woning

Je hebt in deel 4 al kunnen lezen wat de voor- en nadelen van een nieuwbouw woning kunnen zijn, en hieronder vind je meer informatie over het kopen van een bestaande woning.

Bestaande woning

De keuze voor het kopen van een bestaande woning kan divers zijn, maar de keuze in Spanje is enorm. En als je regelmatig op Idealista kijkt zal je zien dat 1 woning vaak door diverse makelaars te koop wordt aangeboden en soms ook tegen andere prijzen. En soms biedt ook de eigenaar zelf zijn of haar woning te koop aan. In Spanje kan een makelaar ‘exclusiviteit’ krijgen voor de verkoop van een woning, maar dit is vaak maar voor een bepaalde tijd, bijv. 1 of 3 maanden. Daarna mag de verkoper de woning bij andere makelaars aanbieden.

Dit kan verwarrende situaties opleveren, want het zomaar zijn dat de makelaar waarmee je contact opneemt geen idee heeft over welke woning het gaat, of dat hij of zij de woning zelfs nog nooit heeft gezien. In Spanje is het hebben van een aankoopmakelaar niet normaal maar ik raad je aan dit wel te doen. Of ga met een gerenommeerde makelaar (waarbij het wel zo prettig is als men Engels en/of Nederlands spreekt) in zee, bijv. een makelaar die ook in Nederland een kantoor heeft.

Zoals ik al eerder heb geschreven is een goede advocaat essentieel en dit geldt zeker voor de aankoop van een bestaande woning. Want zodra je een woning hebt gevonden die je graag wilt kopen, moet je gelijk contact opnemen met je advocaat.

Waar in Nederland een notaris alle onderzoeken doet, is dat in Spanje de taak van je advocaat (of eventueel de Gestor). De notaris heeft in Spanje een kleine rol maar wel cruciale rol. Hij is namelijk getuige van de ondertekening van de koopakte. De notaris stelt vast wie het eigendom heeft en controleert de identiteit van de partijen

Maar je advocaat of Gestor doet het onderzoek of de woning inderdaad op naam staat van de verkoper, of de verkoper geen schulden bij de bank of VvE heeft en of hij/zij niet achterloopt met de hypotheek. Ook is het belangrijk dat er geen andere schulden op de naam van de verkoper staan want zodra de woning verkocht is, kunnen die schulden overgaan op jouw naam en kan jij deze gaan betalen.

Een andere taak van je advocaat is het onderzoeken of de woning wel een officiële woningbestemming heeft, want het kan zo zijn dat men al 30 jaar in de woning woont (zonder dat toendertijd een vergunning is afgegeven) maar dat bij verkoop het ‘recht op wonen’ vervalt. En als je woning koopt met veel grond, dan moet ook bij het kadaster worden gecontroleerd of die grond inderdaad wel bij de woning hoort, en niet toevallig bij de buren.

Je kan ervoor kiezen om je aankoopmakelaar de onderhandelingen te laten doen maar ook je advocaat kan deze taak op zich nemen. En als je het eens bent over de prijs betaal je ook een ‘reserveringsfee’ en hiermee heb je de garantie dat de woning niet opnieuw verkocht kan worden. En in het contract staat ook vermeld wanneer de overdracht bij de notaris plaats gaat vinden.

Een bouwtechnische keuring is niet gebruikelijk in Spanje, en je kan dit uiteraard laten doen, maar bij technische gebreken is dit geen reden om het reserveringscontract te laten ontbinden. M.a.w. je kan dan nog van de woning af, maar de betaalde fee ben je kwijt.

Voordelen bestaande woning; je kan kiezen uit heel veel woningen en je kan snel in de woning. En zeker als een woning al langer te koop staat kan je goed onderhandelen. Hierdoor hou je weer geld over om de woning naar jouw stijl te laten verbouwen en/of in te richten. En soms koop je een woning inclusief de gehele inventaris, dit hoeft niet je smaak te zijn maar je hoeft ook niet in 1 keer je woning in te richten. Er staat een bed, er is een bank en je hebt een tafel met stoelen; kortom je kan gaan wonen!

Nadelen bestaande woning; je moet, door je advocaat, een gedegen onderzoek laten doen en dit brengt extra kosten met zich mee. Als blijkt dat er verborgen gebreken zijn (bij een woning ouder dan 10 jaar) kan je een procedure starten om de koop te ontbinden. En hou rekening met verbouwingskosten, want vaak zijn de keuken en de badkamer van Spaanse huizen niet de smaak van Nederlanders. En dit geldt ook voor de indeling van de woning zelf, vaak moet je het e.e.a. verbouwen.

Relevante berichten

Leave a Comment