Home » Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 4 – nieuwbouw

Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 4 – nieuwbouw

Je hebt de vorige 3 stappen doorlopen en nu begint je zoektocht pas echt; je gaat gericht kijken naar dé (vakantie)woning van je dromen.

Er is heel veel keuze in woningen (appartementen, villa’s en duplexwoningen) in Spanje. Waar in Nederland de woningmarkt lastig is, kan je in Spanje (zelfs met een klein budget) heel goed terecht. Maar een 100% hypotheek krijgen is in Spanje niet mogelijk. Voor ingezetenen geldt een plafond van 80%, terwijl je, als niet-resident een hypotheek van maximaal 70% kan krijgen. Deze topfinanciering wordt altijd berekend over de laagste waarde van de woning. Dit is of de aankoopsom of de taxatiewaarde.

Veel landgenoten kiezen voor een nieuwbouw woning, maar bij nieuwbouwprojecten stijgen de prijzen in Spanje behoorlijk hard. De keuze voor bestaande bouw is vele malen groter maar hier zitten soms adertjes onder het gras. (Zie deel 5.)

Nieuwbouw woning

Bij het kopen van een nieuwbouw woning worden altijd ‘vanaf’ prijzen gehanteerd. Als je, als een van de eersten, instapt in een nieuwbouwproject kan je van de laagste prijzen gebruik maken. Vaak er is nog niet eens begonnen met de bouw, en moet ook de definitieve bouwvergunning nog worden afgegeven door de gemeente. Wel moet je een ‘reserveringsfee’ betalen, en pas nadat alle vergunningen rond zijn gekomen de eerste aanbetaling doen. Hoeveel je moet aanbetalen hangt van de bouwer af.

Ook bij nieuwbouw moet je een advocaat nemen, want je advocaat gaat voor je checken of de bouwer wel bonafide is en of het koopcontract in orde is. Ook gaat hij/zij informeren of er een bankgarantie wordt afgegeven en in welke vorm. Het is dan ook belangrijk dat je, voordat je het echte koopcontract tekent, je advocaat deze laat zien. En dit geldt ook voor eventuele tussentijdse betalingen of andere correspondentie die je van de bouwer krijgt, dit gaat vaak via je makelaar. Ik heb de stelregel, zodra je iets ontvangt van de bouwer en/of advocaat, stuur het door naar de advocaat; beter acht keer teveel dan een keer te weinig.

Maar elke betrouwbare Spaanse bouwer geeft een Spaanse bankgarantie af, dit kan zowel een polis bij een verzekeringsmaatschappij zijn als een garantie die door de bank gegeven is. Deze bankgarantie heeft de bedoeling om alle voorschotten terug te betalen aan kopers die van een plan gekocht hebben en waar de bouw van de woning mis gaat. Het waarborgt de betaalde som, de 10% btw en de rente.

Vaak zijn er 20 of 30 woningen die tegen de laagste prijs worden aangeboden. Er is dan nog geen verkoopkantoor, en zijn er alleen plattegronden beschikbaar. En omdat de bouw nog niet gestart is, moet je vaak 2 jaar (soms zelfs nog langer) wachten voordat je woning klaar is.

Na de verkoop van de eerste woningen gaan de prijzen omhoog, met 10, 20 of zelfs 30%. M.a.w. hoe later je instapt in het project, hoe hoger de prijs. En hou hier ook rekening mee, want de prijzen die vermeld staan op sites bij makelaars en Idealista zijn bijna altijd de prijzen uit de 1e fase, en hoor je pas later wat je echt moet gaan betalen. En bovenop alle prijzen komt 10% btw, dit geldt bij nieuwbouw maar ook bij bestaande bouw.

Waar in Nederland het principe ‘meer- en minderwerk’ een bekend fenomeen is, is dit in Spanje niet altijd mogelijk. Vaak zijn de standaard pakketten voor de keuken, badkamer en de woning zelf al door de bouwer bepaald (men levert is Spanje de woning nooit casco op). Maar ook de aanleg van extra lichtpunten en stopcontacten, weglaten of plaatsen van extra muren etc. etc. kan soms wel, maar vaker niet. Ook niet tegen betaling.

Voordelen nieuwbouw; je krijgt een woning die gebouwd is volgens de laatste (Europese) bouwnormen en je kan zelf een keuze maken uit de kleur van je keuken, de tegels in de badkamer en door de hele woning heen. En een leuk weetje, in Spanje worden nieuwbouw woning altijd incl. complete keuken geleverd (inclusief apparatuur), betegelde badkamers (incl. douchewanden, wastafels met ladekasten en douchekranen), tegels door de hele woning en stucwerk op de muren. En je kan kiezen uit diverse kleuren en designs.

Nadelen nieuwbouw; het kan lang duren voordat je woning wordt opgeleverd, dit hangt onder meer af van de snelheid waarop de gemeente de bouwvergunning afgeeft. En als je niet snel genoeg beslist loop je de kans dat het type woning van jouw keuze opeens duurder is geworden, omdat de woningen in de 1e fase het aantrekkelijkst geprijsd zijn. En ook moet je rekening houden dat elke bouwer zelf kan bepalen wat de aanbetaling is en hoeveel je tijdens de bouw moet betalen. Men werkt niet met het principe wat in Nederland wordt gehanteerd bij nieuwbouw. Als je geluk hebt betaal je, na het verlenen van de vergunning bijv. 25% en betaal je de overige 75% van het aankoopbedrag pas bij het tekenen bij de notaris, ofwel als je de sleutel krijgt. Maar er zijn ook bouwers die beginnen met 75% en eindigen met 25%.

Relevante berichten

Leave a Comment