Zoals ik al een aantal weken heb gemeld zijn er een paar zaken heel belangrijk voordat je een huis of appartement gaat kopen in Spanje.
Het allerbelangrijkste is het aanvragen van je NIE nummer (ofwel Spaanse Burgerservice nummer). Hoe je dit doet kan je hier nalezen.
Deel 2 van de ‘cursus’ ik wil een huis kopen in Spanje is eigenlijk het leukste deel van de voorpret. Want nadat je je budget hebt bepaalt, en in Spanje betaal je altijd 10% overdrachtsbelasting of je nu een bestaand huis of een nieuwbouw huis koopt, kan je op zoek naar de regio van je nieuwe plek.
Bij ons stond Ibiza, in 1e instantie, op nummer 1. Maar dat gold voor velen, en op Ibiza, en tegenwoordig ook op Mallorca, zijn de huizenprijzen heel hoog. En niet alleen de huizenprijzen, ook het levensonderhoud is kostbaar. Immers alles moet per boot en/of vliegtuig worden aangevoerd. Dus als je een oneindig budget hebt, dan zijn deze 2 mooie eilanden zeker een aanrader.
Waar moet je, behalve je budget, nog meer rekening mee houden? Als je graag in de wintermaanden in Spanje wilt verblijven dan vallen er al snel een aantal populaire regio’s af. In Catalunië, de Balearen, Baskenland, Galicië en Navarra heb je eenmaal in de wintermaanden een grotere kans op regen en kan het ook, voor Spaanse begrippen, koud zijn.
De regio’s met de meeste zonuren, zeker in de winter, zijn Valencia, Murcia en Andalusië. Om een voorbeeld te geven, op 1 januari van dit jaar lag ik in mijn bikini in 25 graden in de zon. Maar dat het nooit regent in Zuid Spanje is een fabel, want zeker in de maanden november, maart en april zijn er regelmatig regenachtige dagen. En dan kan het ook fris zijn (zo’n 10-15 graden overdag) en dan is het wel belangrijk dat je een goede verwarming in huis hebt, of schaf een elektrische deken aan.
Je hebt je budget bepaalt en je hebt een keuze gemaakt v.w.b. de regio. Dus nu wordt het tijd om op pad te gaan. Want wordt het het achterland, of toch een huis aan de kust of net er tussen in. Uiteraard zijn huizen direct aan zee kostbaarder dan als je iets koopt in het achterland, maar hou er ook rekening mee dat je de rollende golven van de zee nooit kan uitzetten. 😉
Wat heel belangrijk is, is om op pad te gaan tijdens een rustige periode. Want vanaf mei t/m oktober zijn de meeste barretjes en leuke restaurants open, maar is dit ook het geval in november of februari? En is er leven op straat, of staat je huis in een uitgestorven wijk waar de huizen alleen maar in de zomer bewoont worden.
En dit geldt ook voor supermarkten en andere winkels in de buurt. Want het is wel heel fijn als je niet te ver hoeft te rijden voor de dagelijkse boodschappen, en hoe mooi het uitzicht vanaf de berg ook is, je moet wel elke keer het steile pad op én af. En de kleine weggetjes zijn niet altijd even goed onderhouden.
Als je met deze punten in je achterhoofd op pad gaat, zeker voor het eerste bezoek, kan je al gemakkelijk een aantal wensen van je lijst afstrepen maar waarschijnlijk ook weer een aantal aan toevoegen. En ben je verliefd geworden op een dorpje, stad of regio, kom dan nog een keer terug. Wij zeggen zelf altijd, en dan het liefste als het regent. Want als je dan nog zo betoverd bent, dan heb je je stekje gevonden.
In deel 3, hoe werkt de makelaar in Spanje en is een advocaat echt nodig?