Home » Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 1 – NIE nummer

Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 1 – NIE nummer

Waarschijnlijk denk je dat het kopen van een huis of appartement net zo gaat als in Nederland. Maar dat is absoluut niet het geval. Ik ga een aantal artikelen schrijven waarbij je tips krijgt over het kopen van je (tweede) huis in Spanje. Want in Spanje gaan dingen net even anders.

NIE nummer

Of je nu online bij Zara.es een jurkje aanschaft of een huis/appartement koopt, je hebt altijd je NIE nummer nodig en dit eigenlijk de eerste stap die je neemt als je wilt gaan wonen in Spanje.

Nu vraag je je misschien af, wat is een NIE nummer. Een NIE (Número de Identificación de Extranjeros) is vergelijkbaar met ons Burger Service Nummer en het maakt niet uit of je nu wel of geen resident in Spanje bent. Dit nummer vraag je 1 keer aan en daarna is en blijft het jouw persoonlijke identificatienummer.

Zoals al hierboven gemeld heb je een NIE nummer nodig voor het kopen van een huis/appartement, maar ook om aangifte bij de belastingen te doen, te mogen werken in Spanje, een auto te kopen, online aankopen te doen etc. etc.

Waar kan ik een NIE nummer aanvragen?

Je kunt ervoor kiezen om je NIE nummer in Spanje te regelen maar het is eenvoudiger om naar de Spaanse Ambassade in Den Haag of Spaanse Consulaat in Amsterdam te gaan. Hou er wel rekening mee dat het gemiddeld tussen de 8 en 12 weken duurt voordat je je NIE nummer ontvangt.

Mocht je er toch voor kiezen om in Spanje je NIE nummer aan te vragen, dan moet je een afspraak maken bij een Oficina de Extranjeros of bij de lokale politie. Je doet dan het verzoek om ingeschreven te worden in het centrale vreemdelingenregister. Neem formulier Modelo EX 15 mee voor het Oficina de Extranjeros of de politie en Modelo 790/código 012 voor de betaling bij de bank.

Vind je het teveel gedoe om, in Spanje of Nederland, de aanvraag te doen, dan kan je ook een speciaal bedrijf (in Nederland) of een advocaat of gestor (in Spanje) vragen de aanvraag voor jou te doen. Je betaalt hier uiteraard een fee voor, maar het gaat sneller en je hebt er zelf geen omkijken naar. En over de taken van een advocaat lees je binnenkort meer.

Ik ga in Nederland mijn NIE aanvragen, wat heb ik nodig?

Allereerst moet je online een afspraak maken, je kan hiervoor terecht bij het Spaanse Consulaat of de Spaanse Ambassade. Je moet formulier EX-15 invullen en ondertekenen. Dit is het enige formulier wat geaccepteerd wordt. En neem van dit formulier 3 kopieën mee naar je afspraak.

Er wordt om een Spaans adres gevraagd en dat is lastig als je nog geen adres hebt in Spanje. Vraag aan je makelaar, advocaat of vrienden die wonen in Spanje of je hun adres mag gebruiken.

Vergeet niet om je Nederlandse paspoort mee te brengen, incl. 3 kopieën van je paspoort en 2 pasfoto’s. In het consulaat kan je alleen maar contant betalen en worden ook je vingerafdrukken genomen.

Verder wordt er ook om de reden van de aanvraag van je NIE nummer gevraagd. En als je een huis of appartement wilt gaan kopen is dat de reden van de aanvraag.

Tip

Zorg dat je altijd een papieren kopie van je NIE nummer bij je hebt, zodra je je NIE nummer hebt ontvangen. Bij sommige instanties is een digitale kopie (op telefoon of tablet) niet voldoende. En ik spreek uit eigen ervaring want ik heb dit zelf ook meegemaakt toen ik een bestelling (t.w.v. € 3,95) moest ophalen bij de Media Markt. Ik kon terug naar de auto om mijn papieren kopie te gaan halen.

Relevante berichten

1 reactie

Ik wil een huis kopen in Spanje, deel 2 - Geniet van Spanje juni 23, 2022 - 5:47 pm

[…] Wonen […]

Reactie

Leave a Comment