In Nederland kennen we allemaal Funda.nl, hier kan je alle huizen én erkende makelaars van Nederland bekijken. In Spanje werkt het anders, want iedereen kan in Spanje ‘makelaar’ spelen. Je hoeft geen diploma’s te hebben om een kantoor te starten.
Kan ik online huizen bekijken?
Ja dat kan inderdaad, op Idealista.com (de grootste huizenwebsite van Spanje) kan je nieuwbouwprojecten terug vinden, maar ook bestaande of zgn. kluswoningen. Maar er zijn nog veel meer websites, maar met hetzelfde aanbod.
Maar er is 1 groot verschil met Nederland. Het kan zomaar gebeuren dat hetzelfde huis meerdere keren aangeboden wordt, bij verschillende makelaars met verschillende prijzen. In Spanje is normaal als je voor een korte periode (bijv. 1 maand tot max. 3 maanden) je huis exclusief bij 1 makelaar aanbiedt en daarna vindt er een soort ‘ruilhandel’ plaats.
Ik heb zelf meegemaakt dat huis dat waarin ik interesse had, bij navraag bij de makelaar eigenlijk helemaal niet bekend was. Men had geen idee wanneer ik het kon bezichtigen en wat eigenlijk de achtergrond van het huis was. Dat maakt het niet echt heel overzichtelijk.
Hoe zit het met nieuwbouw?
Nieuwbouw kopen in Spanje is ook een verhaal apart. Op Idealista en bij de makelaars word je vaak gelokt met lage prijzen. Deze lage prijzen gelden vaak maar voor maximaal 20 tot 30 woningen, die in de 1e fase worden gebouwd.
Ook hier spreek ik uit eigen ervaring, wij hadden het geluk dat wij, bij ons huidige appartement maar ook bij het 2e appartement dat wij hebben gekocht (dit moet nog gebouwd worden) het niet ‘eng’ vonden om vanaf de tekening te kopen. Dit scheelde in beide gevallen tussen de €40.000 en € 60.000 (excl. 10% btw).
Dus als je bij de eerste groep gelukkigen zit, die in de 1e fase een woning kopen, kan je serieus geld besparen. Maar als je langer wacht, of je stapt in een (veel) latere fase in, kan je voor hetzelfde appartement of huis veel meer geld betalen. En de prijzen op de websites die genoemd worden zijn altijd die van de 1e fase.
Over kosten en aanbetalingen kom ik binnenkort terug.
Hoe kies ik de juiste makelaar?
Zorg dat je een makelaar of makelaarskantoor kiest die een goede reputatie heeft. Dat kan een Internationaal kantoor (in Spanje) zijn, met Nederlands of Engels sprekend personeel.
Er zijn ook makelaarskantoren die gevestigd zijn in Nederland of België en waarbij men zich gespecialiseerd heeft in vastgoed in Spanje. Als je voor de laatste optie kiest weet je dat men ook op de hoogte is van de Nederlandse of Belgische wetgeving, want men dient immers de officiële Nederlandse of Belgische makelaarspapieren te hebben.
Er is nog een ander onhandig ding bij het bezoeken van een bestaande woning of nieuwbouwproject waar je als koper tegenaan loopt in Spanje en dat is exclusiviteit. Stel je bent met een makelaar bij een aantal projecten wezen kijken maar je hebt niet zo’n goede klik met hem of haar en dat kan gebeuren. En je vindt daarna een makelaar waarbij je je wel goed voelt, dan is het heel lastig om hetzelfde project via de 2e makelaar te kunnen kopen. Zodra je met 1 makelaar bent langs geweest dan zit je, als klant, gelijk gekoppeld aan die makelaar.
Dit geldt ook als jezelf, zonder makelaar, ergens bij een project naar binnenstapt voor informatie. Als je nog geen makelaar hebt en je vindt het belangrijk om deze te hebben, geef dan geen NAW gegevens door aan de bouwer of projectontwikkelaar want als je daarna, weer verschijnt met een makelaar zullen ze dit niet gelijk accepteren. En soms wordt de makelaar niet eens meer geaccepteerd, ondanks het feit dat hij of zij wel degelijk een licentie heeft voor dat project.
Waarom is een klik met je makelaar zo belangrijk?
Bij een bestaande woning is het juiste gevoel belangrijk maar bij nieuwbouw is het nog veel belangrijker. In Spanje krijgt de makelaar pas zijn of haar provisie nadat je de sleutel hebt ontvangen bij de notaris. En dat kan, vanaf het moment van het tekenen van de optie, soms wel wel 2 jaar later zijn. Al die tijd heb jij dus contact, via je makelaar, met de bouwer of projectontwikkelaar. Je makelaar krijgt alle informatie (vaak alleen in het Spaans) over vergunningen, meerwerk en andere belangrijke zaken. En zodra hij of zij dit heeft ontvangen moet je dit zelf doorsturen naar je advocaat ter beoordeling.
Er zijn makelaars en projectontwikkelaars die zgn. bezichtigingsreizen organiseren, dat kan heel handig zijn als je precies weet waar en wat je wilt gaan kopen. Maar zorg dat je van te voren de desbetreffende makelaar of het team van het kantoor gesproken hebt, want dan weet je vanzelf of de klik er is. En bekijk ook de reviews op Google, als extra steuntje in de rug.