Home » De Spaanse touwschoen

De Spaanse touwschoen

Als er 1 model schoenen ’typisch Spaans’ is, dan is dat wel de touwschoen en de espadrille! En natuurlijk kan je deze ook in Nederland kopen maar keuzes zijn in Spanje veel groter én goedkoper. 😉

En wat ook heel leuk is, touwschoenen zijn nooit uit de mode. Want je kan ze echt overal kopen; op de lokale markten of bij de supermarkten (zoals Carrefour) bij ZARA/MANGO en LEFTIES en er zijn zelfs ook een aantal ‘echte’ touwschoenmerken, zoals CASTAÑER en Chardi Collection.

Wat is nu het verschil tussen een espadrille en een touwschoen?

De espadrille (in het Spaans alpargatas genoemd) heeft een platte zool van touw met een extra beschermlaag van rubber, en dit model wordt door mannen én vrouwen gedragen. Wil je een meer vrouwelijk model, kies dan voor de espadrille met een hogere zool en vaak heeft dit model ook nog stoffen banden die je om je enkels bindt.

De touwschoen (in het Spaans alpargatas de cuña) heeft altijd een sleehak (in diverse hoogtes). Het bekendste merk, dat ook in Nederland te koop is, is CASTAÑER. CASTAÑER heeft behalve touwschoenen met enkelbanden, ook nog andere modellen, maar hun handelsmerk zijn sleehak-model, gemaakt van touw met een rubberen zool, in combinatie met de gestrikte enkelbanden.

Ook de Spaanse koningin Letizia is fan van dit model, maar zij draagt het Ibizaanse merk Clooui.

Maar ikzelf vind de gestrikte banden altijd gedoe; ze blijven niet goed zitten, gaan los of zakken af. Dus ben ik zoek gegaan naar een alternatief en toevallig kwam ik het Spaanse merk Chardi Collection tegen. En ook Chardi Collection heeft touwschoenen met sleehakken (in diverse hoogtes) maar bij Chardi Collection is het kenmerk een bandje over je wreef. En dit zit, althans bij mij, veel fijner. En omdat ik niet kon kiezen heb ik maar gelijk 3 verschillende modellen gekocht.

En er is nog een ander verschil tussen de CASTAÑER & de Chardi Collection touwschoen, nl. het materiaal. Bij CASTAÑER is de bovenkant van de schoen eigenlijk altijd van stof gemaakt, terwijl deze bij Chardi Collection altijd van leer is. Dit geldt ook voor de binnenkant van de zool; stof vs. leer.

Nu denk  je waarschijnlijk dat hierdoor de Chardi Collection touwschoenen duurder zijn dan die van CASTAÑER. Maar dit is niet het geval, Chardi Collection is goedkoper.

Dus mocht je naar Spanje op vakantie gaan, ik zou zeggen sla je slag!

Relevante berichten

Leave a Comment