Home » Padel reizen naar Costa Blanca

Padel reizen naar Costa Blanca

In Spanje speelt men al jaren padel, of zoals de Spanjaarden zeggen pádel (waarbij de klemtoon ligt op de lettergreep ‘pa’). Toch is padel van oorsprong niet bedacht in Spanje.

De geschiedenis

Volgens de verhalen is padel in 1969 ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De rijke zakenman, Enrique Corcuera, wordt gezien als de bedenker van padel maar dat is nooit bevestigd. Het verhaal gaat dat hij bij zijn villa een tennisbaan wilde hebben maar hij had niet genoeg plek. Daarom bedacht hij een soortgelijk spel, maar dan op een kleiner veld.

Het terrein wat hij beschikbaar had was 10 x 20 meter groot en daarop moest gespeeld worden en werd het speelveld omringd door hoge muren van 3 tot 4 meter. En omdat het veld kleiner was dan een gewoon tennisveld, vond hij ook dat de rackets kleiner moesten zijn.

De Mexicaanse elite werd uitgenodigd om te komen spelen en daar was ook de Spaanse Alfonso De Hohenlohe bij en hij introduceerde in 1974 padel in Spanje. En in Marbella werd de eerste Europese padelclub van Europa opgericht.

En net als in Mexico behoorden de eerste spelers tot de Spaanse jetset, en werd de sport gepromoot door de voormalige koning Juan Carlos en Manolo Santana, voormalig Wimbledon-winnaar. En hierdoor werd padel populairder en populairder. En ook in Argentinië deed de sport haar intrede, waar het inmiddels de nationale sport is geworden, met meer dan 10.000 terreinen en 2 miljoen beoefenaars.

Spanje had, in de jaren 90, al meer dan 1 miljoen spelers, en is het momenteel de tweede populairste sport na voetbal met 5 miljoen beoefenaars. En wereldwijd is het een van de snelst groeiende sporten ter wereld, en ook in Nederland.

Padel in Nederland

In 2011 is de Nederlandse Padelbond opgericht en erkend door internationale padelfederatie (FIP) en de KNLTB vertegenwoordigt sinds 2016 padel in Nederland. En dat padel heel populair is blijkt wel aan de groei van het aantal banen. Want inmiddels zijn er al meer dan 75.000 padelspelers (waarvan 25.000 bij verenigingen) en kan je op 215 locaties terecht op meer dan 500 banen. En er komen steeds meer banen bij.

Padelreizen naar Spanje

Na de golf- en tennisreizen naar het zonnige zuiden, zijn er steeds meer mogelijkheden om een padelreis (voor elk niveau) te boeken. Tijdens deze reizen krijg je les van diverse padelpro’s, en worden er onderling wedstrijden en toernooien georganiseerd. En tussen de clinics en wedstrijden door kan je genieten van het lekkere weer, eten en omgeving van de verschillende Costa’s.

Relevante berichten

Leave a Comment