Home » Met je katten naar Spanje

Met je katten naar Spanje

Als je langere tijd naar Spanje gaat is het natuurlijk heel fijn (voor jezelf én voor je huisdieren) als je huisdieren meegaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om met je hond of kat op reis te gaan, nl. met de auto of met het vliegtuig.

De hond meenemen in de auto is vaak makkelijker dan dat je met je kat een lange autoreis maakt. Onze katten Noa & Lotta, (meer op insta @dutchforestcats) hebben een ontzettende hekel aan autotrips, of deze nu lang of kort zijn. En als je met de auto naar Spanje ben je toch al gauw twee of drie dagen onderweg, en om nu al die tijd 2 miauwende katten op de achterbank te hebben, dat is geen pretje. Daarom kiezen wij er voor om samen met de dames het vliegtuig te pakken.

Vliegen met je hond of kat

Het is echt niet zo dat je zonder enige voorbereiding je huisdier aan boord van het vliegtuig kan meenemen. Er zijn een aantal regels waar je je aandient te houden anders mogen je beestjes niet mee.

Allereerst moet je huisdier ingeënt zijn tegen hondsdolheid en heb je een EU-dierenpaspoort nodig waarop een beschrijving staat van het dier, naam en adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en een anti rabiësvaccinatie, ongeacht met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt.

En reis je met een pup of kitten dan moet je ook rekening houden met de wettelijke wachttijd van 21 dagen na de hondsdolheid vaccinatie. En deze vaccinatie wordt pas 12 weken na de geboorte gegeven, dus kan je pas op reis als de pup of kitten 15 weken oud is.

Hoe kan ik mijn huisdier meenemen?

Er zijn 3 manieren om met je kat of hond op reis te gaan in het vliegtuig

  1. In de cabine: Dit kan alleen bij kleinere honden en katten die in een zachte reistas passen. (Elke luchtvaartmaatschappij heeft haar eigen regels m.b.t. gewicht van het dier en de afmeting van de reistas.) De reistas staat de hele vlucht onder de stoel voor je, en je huisdier mag absoluut niet uit de tas gehaald worden.
  2. In het bagageruim: Als je hond niet in een zachte reistas past kan je je hond in het vrachtruim meenemen. Je moet een speciale reiskennel kopen en tijdens de vlucht zit je hond in een speciale ruimte, onderin het vliegtuig.
  3. Als cargo (vracht): Dit is eigenlijk maar bedoelt voor hele grote honden (vanaf 75 kg.). Dit is wel de goedkoopste optie maar je bent er niet zeker van of je hond in hetzelfde vliegtuig  meereist als jij. Hoofdzakelijk voor grote honden. Dit is de goedkoopste optie, maar dat betekent ook dat je hond mogelijks niet in hetzelfde vliegtuig reist als jijzelf.

Er zijn luchtvaartmaatschappijen waarbij er maar 2 dieren meegenomen mogen worden tijdens de vlucht, terwijl er bij andere maatschappijen dit er 6 of 8 . Dus is het zaak, zeker tijdens de drukke vakantieperiodes, zo snel mogelijk een plekje voor je huisdier te reserveren.

En je betaalt tussen de € 50 & € 60 per dier voor een enkele reis (afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij).

Wij reizen per taxi naar Schiphol en dan miauwen Noa & Lotta behoorlijk maar zodra we op Schiphol aankomen zijn ze stil.Je moet altijd  bij de incheckbalie inchecken want de papieren moeten worden gecheckt en soms worden de tassen ook nog gewogen.

Dan komt het de security check. Officieel moet je je hond of kat uit de reistas halen, maar katten willen nog weleens ontsnappen, door de stress. Dus wij vragen altijd om een grote kennel waarin Noa en Lotta ingezet worden en daarna gaan de reistassen (zonder de poezen) door de scanner. En daarna gaan de poezen terug in de reistas. Eenmaal aan boord zetten we Noa & Lotta bij onze voeten neer en we hebben geen kind, euh, geen kat meer aan ze.

Tips & trics

Als je bang bent dat je hond of kat moet plassen tijdens de vlucht, leg dan, op de bodem van de reistas, een zgn. puppy trainings-luier. Verder druppel ik altijd wat rustgevende druppels in de reismand. En als je bang bent dat je hond of kat, tijdens de reis, gaat ontsnappen; sluit alle ritsen af met cijferslotjes.

 

Relevante berichten

Leave a Comment